Krawędziaki
Jednym z rodzajów drewna konstrukcyjnego, które można u nas dostać, są krawędziaki, zwane też kantówkami lub legarami. To szczególny rodzaj tarcicy o kwadratowym lub prostokątnym przekroju. Występuje w postaci surowej i heblowanej.
Do czego wykorzystuje się krawędziaki?
Do najpopularniejszych zastosowań krawędziaków należą systemy szkieletowe w tym więźby dachowe oraz konstrukcje ścian i stropów. Podobnie jak inne rodzaje drewna budowlanego można z nich też stawiać altany czy wiaty ogrodowe albo antresole. Kantówki o mniejszych przekrojach wykorzystuje się do wykonania ościeżnic drzwiowych i okiennych. Stosowane są też w meblarstwie, zwłaszcza jako ramy do łóżek, stołów i ław.
Jakie właściwości i parametry powinna mieć kantówka?
Tak jak każdy rodzaj drewna wykorzystywany w budownictwie, meblarstwie czy wykończeniu wnętrz, dobrej jakości kantówka musi posiadać określone parametry, które determinują jej właściwości. Przede wszystkim powinna być dobrze wysezonowana lub wysuszona komorowo – jej wilgotność, w zależności od przeznaczenia, powinna wynosić 12%, 15% lub maksymalnie 18%. Do stosowania w meblarstwie pożądane są krawędziaki o wilgotności nawet poniżej 10%. Osiągnięcie niskiej wilgotności sprawia, że są one odporne na kurczenie się, uginanie i pękanie.
Krawędziaki mogą występować jako elementy strugane, lite, albo klejone. Kantówki nieheblowane stosuje się tam, gdzie konstrukcja nie będzie mieć kontaktu z użytkownikiem, natomiast jeśli ma się znaleźć w miejscu dostępnym, powinna być heblowana, co nadaje jej gładkość, albo nawet szlifowana czy frezowana, dzięki czemu zyskuje charakter ozdobny.